Het is lang geen geheim dat de Franstaligen bij communautaire onderhandelingen steevast de strategie van het uitroken hanteren. Zij weten immers dat de tijd in het voordeel speelt van zij die wensen dat alles bij het oude blijft. Ze hoeven dus maar te wachten tot de Vlaamse publieke opinie de aanslepende onderhandelingen beu is zodat hun politici wel ‘moeten’ instemmen met een platgekookt akkoord. De recente rapporten van het ratingsbureau Standard & Poor’s en het IMF die dreigen dat België maar best zo snel mogelijk een volwaardige regering vormt, zijn voor hen dan ook geschenk uit de hemel. Alleen is het al te gemakkelijk om één punt uit het rapport te lichten en al de overige aanbevelingen straal te negeren. Over het beperken van de werkloosheidskering in de tijd, het afschaffen van de index of slankere overheden blijft het na zo’n rapport opvallend stil in het kamp van PS, CdH en Ecolo.
donderdag 16 december 2010
zaterdag 11 december 2010
Ondervertegenwoordiging van onderuit aanpakken
Er gingen de voorbije weken meer en meer stemmen op om quota op te leggen voor vrouwen en allochtonen. De VRT legt zichzelf vanaf nu streefcijfers op. Daarnaast zijn er politieke initiatieven op til quota op te leggen voor vrouwen in de raad van bestuur van overheidsbedrijven en beursgenoteerde bedrijven. De vertegenwoordiging van deze groepen ligt voor beide voorbeelden inderdaad lager dan eigenlijk zou moeten, maar quota zijn niet het aangewezen middel om hier iets aan te doen. De oplossing moet van onderuit komen, niet van bovenuit in de vorm van een rigide cijferdwang. De meest gekwalificeerde persoon verdient de job, ongeacht geslacht of afkomst.
maandag 1 november 2010
Vicieuze asielcirkel doorbreken
België heeft dringend nood aan een strenger asielbeleid. Lakse regelgeving, twee massale regularisatiegolven in tien jaar tijd, hotelovernachtingen voor asielzoekers en dwangsommen tot 500 euro per nacht hebben ons land tot een magneet voor vluchtelingen gemaakt. Duidelijke criteria, snelle procedures en een efficiënt uitwijzingsbeleid moeten daar komaf mee maken. Enkel op die manier kan men terug komen tot wat de essentie hoort te zijn van asielbeleid: een humane opvang en behandeling van politieke vluchtelingen. Hoog tijd om de vicieuze cirkel te doorbreken.
maandag 11 oktober 2010
Stop de politieke processen
Maandag 4 oktober ging in Nederland een proces van start tegen politicus Geert Wilders. De aanklacht omvat de belediging van moslims als groep en het aanzetten tot haat en discriminatie. Het belangrijkste programmapunt van Wilders’ partij PVV is het tegengaan van de islamisering in Europa. Bij de laatste verkiezingen werd PVV hiermee de derde grootste partij van Nederland. ‘Als het in het stemhokje niet lukt, dan maar in de rechtbank’, lijkt het motto. Het moet maar eens gedaan zijn met dergelijke politieke processen.
donderdag 30 september 2010
Ingenieurs gezocht
Het aantal ingenieursstudenten daalt jaar na jaar. Dat is onbegrijpelijk, want het diploma is een garantie op een goed betaalde job. Het chronisch tekort aan ingenieurs en andere technische beroepen is een serieuze aderlating voor de Vlaamse economie. Zonder ingenieurs geen onderzoek en innovatie, wel een verlies aan jobs en welvaart. Het is dan ook hoog tijd om wetenschappen prominenter op de kaart te zetten en aantrekkelijker te maken, te beginnen vanaf het middelbaar.
vrijdag 17 september 2010
Mala lex, sed lex
Bedrijven die pleiten voor de afschaffing van het brugpensioen, maar er zelf veelvoudig gebruik van maken bij herstructureringen. “Hypocriet”, heet dat in vakbondskringen. Het is niet het enige voorbeeld waar zo’n uitspraken naar boven komen. Het snijdt nochtans geen hout. Het staat iedereen vrij de regels zo optimaal mogelijk te benutten. Als dit schadelijk blijkt te zijn voor de maatschappij moet men de regels veranderen. Punt. Eenzelfde persoon kan perfect beide zaken bepleiten. Een voetbaltrainer die van oordeel is dat voetbal spectaculairder is zonder keepers zou zijn elftal onder de huidige reglementen niet zonder doelman het veld in sturen.
zaterdag 11 september 2010
Minder vakbond, (met) meer toekomstvisie
De macht van de vakbonden ligt in dit land boven de grens van het wenselijke. Minder vakbond met meer toekomstvisie zou vele cruciale dossiers in de juiste richting versnellen. Met hun kortetermijnvisie leggen ze een hypotheek op de welvaart van toekomstige generaties.
donderdag 2 september 2010
Duimen voor Amerika
De onheilspellende berichten omtrent de staat van de Amerikaanse economie volgen elkaar de laatste weken en maanden in sneltempo op. Het valt te hopen dat dit verval niet onomkeerbaar is en dat de Verenigde Staten hun positie als één van de (niet langer dé) grootmachten kan veilig stellen. Een volledige heerschappij van autoritaire regimes als China en Rusland is geen leuk vooruitzicht voor de vrijheid in de wereld. Grote economische machten exporteren naast hun producten immers ook in grote mate hun ideologie en waarden. In de Islamitische Wereld zijn er op het vlak van mensenrechten nog een pak minder lichtpunten te bespeuren.
zondag 15 augustus 2010
Democratisch deficiet
België bestaat in de praktijk uit twee landen. Vlamingen en Walen hebben eigen televisiezenders, eigen kranten en eigen politieke partijen. In het kieshokje laten beide groepen ook een heel ander geluid horen. Vlaanderen stemt al jaren centrum-rechts terwijl in Wallonië links stevig in het zadel zit. Dit leidt ertoe dat de huidige staatsstructuren niet enkel voor veel blokkering zorgen, maar ook een democratisch deficiet inhouden. Vlaanderen krijgt immers al jaren niet het bestuur waar het zich bij verkiezingen voor uitspreekt. Het is dan ook belangrijk dat Vlaanderen een aantal socio-economische hefbomen in handen krijgt. Hierdoor wordt een ondernemingsvriendelijk beleid mogelijk, wat in de huidige federale situatie zeer moeilijk te realiseren valt.
Turkse toetreding tot EU niet wenselijk
De nieuwe Britse premier David Cameron brak onlangs een lans voor de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Hij schaart zich daarmee aan de kant van zijn ‘speciale bondgenoot’ Amerika, dat daar ook sterk voor pleit (maar zich eigenlijk niet te moeien heeft met interne EU-kwesties). Een Turks lidmaatschap heeft echter geen draagvlak en is om meerdere redenen niet wenselijk.
Abonneren op:
Posts (Atom)