Het is lang geen geheim dat de Franstaligen bij communautaire onderhandelingen steevast de strategie van het uitroken hanteren. Zij weten immers dat de tijd in het voordeel speelt van zij die wensen dat alles bij het oude blijft. Ze hoeven dus maar te wachten tot de Vlaamse publieke opinie de aanslepende onderhandelingen beu is zodat hun politici wel ‘moeten’ instemmen met een platgekookt akkoord. De recente rapporten van het ratingsbureau Standard & Poor’s en het IMF die dreigen dat België maar best zo snel mogelijk een volwaardige regering vormt, zijn voor hen dan ook geschenk uit de hemel. Alleen is het al te gemakkelijk om één punt uit het rapport te lichten en al de overige aanbevelingen straal te negeren. Over het beperken van de werkloosheidskering in de tijd, het afschaffen van de index of slankere overheden blijft het na zo’n rapport opvallend stil in het kamp van PS, CdH en Ecolo.
Dat is immers waar bijvoorbeeld het IMF al jaren voor pleit. Als ons land zijn welvaart in de toekomst wil veilig stellen kan het niet om een aantal noodzakelijke maatregelen heen. Volgens het IMF moeten we de uitgaven van de sociale zekerheid drukken. Met de huidige toestand lijkt dat moeilijk te worden. Onder impuls van de PS zitten we momenteel met een wet die verplicht dat er elk jaar 4,5% bovenop de index (!) naar gezondheidszorg moet vloeien. Bovendien heeft de overheid in het verleden nog niets bijeen gespaard voor de aankomende vergrijzing.
Ook de elk jaar terugkerende aanmaning dat ons ambtenarenapparaat dringend moet afgeslankt worden wordt op weinig gejuich onthaald in het linkse kamp. Dat is ook zo bij de SP.A en Groen!, maar links heeft nu eenmaal veel minder aanhang en dus macht langs Vlaamse zijde (zie ‘Democratisch deficiet’).
Het IMF maant België daarnaast aan om zijn loonkosten onder controle te houden. Het te volgen voorbeeld hierbij is Duitsland. Dat besliste een aantal jaar geleden om aan loonmatiging te doen. De resultaten zijn verbluffend. Onze oosterburen zijn uitgegroeid tot de locomotief van Europa. De groei zit er op recordhoogtes en de werkloosheidscijfers zijn drastisch gedaald. Het is een raadsel waarom partijen nog durven beweren dat dit juist niet de weg is die we moeten inslaan. Het IMF wijst er ons land in dit kader nogmaals op dat ‘een herziening van de automatische loonindexering kan helpen’. De index bepaalt dat de lonen in ons land automatisch meestijgen met de levensduurte.
Een beetje intellectuele eerlijkheid is op zijn plaats. De Franstaligen hebben gelijk dat er best zo snel mogelijk een regering komt. Alleen is de snelle regering die de financiële instellingen in gedachten hebben er een die ingrijpende sociaal-economische hervormingen durft doorvoeren. Met hun programma’s in het achterhoofd zwaaien PS, CdH en Ecolo dus toch maar beter niet al te hard met die rapporten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten