De fiscaliteit wordt er elk jaar weer iets ingewikkelder op in dit land. Een fiscale hervorming die de bomen in het bos opnieuw zichtbaar maakt, lijkt dan ook aangewezen. Belangrijker nog is dat de nadruk verschuift van lasten op arbeid naar lasten op consumptie, in het bijzonder milieubelastend gedrag. Aangezien België de op drie na hoogste belastingsdruk heeft van alle OESO-landen, moet er bij deze verschuiving naar transparantere en groenere fiscale wetgeving over gewaakt worden dat deze druk niet verder toeneemt.
dinsdag 26 juli 2011
vrijdag 8 juli 2011
De logica achter de nee
Als enige partij kwam de N-VA met een duidelijke ‘nee’ op de nota van Di Rupo. De partij haalde zich daarmee de toorn van heel wat andere partijen en organisaties op het hoofd. De weigering om aan de tafel te gaan op basis van dit document zou onverantwoord zijn. Toch is het niet meer dan een logische reactie van een partij die er op heel wat domeinen tal van fundamentele tegenstrijdigheden met zijn programma in ontwaart. Als je wel instemt dan wordt de voorliggende nota immers onvermijdelijk het ankerpunt waaraan niet veel meer kan bijgeschaafd worden.
dinsdag 15 maart 2011
Het recht op een dresscode
De laatste dagen was er heel wat commotie over een verkoopster van HEMA, wiens tijdelijk arbeidscontract niet werd verlengd omdat ze haar hoofddoek niet wenste af te zetten tijdens de werkuren. Al gauw begonnen sommigen opnieuw te zwaaien met etiketten als racisme en discriminatie. Degenen die de discussie in die richting willen duwen, slaan de bal echter mis. De verschillende opvattingen over de hoofddoek doen hier immers niet ter zake. Iemand met een badge van het Vlaams Belang bijvoorbeeld zou men ook niet tolereren. Een bedrijf heeft het recht om een dresscode op te leggen die het imago van het bedrijf weerspiegelt. Als HEMA ervoor kiest om zich in de omgang met klanten zo “neutraal en discreet” mogelijk op te stellen is dat hun goed recht.
zondag 27 februari 2011
Technologische vooruitgang zal niet volstaan
Elk jaar verdwijnt netto vijf miljoen hectare bos, de opwarming van de aarde dreigt volgens een groot aantal wetenschappers catastrofale gevolgen te hebben, de wereldbevolking stijgt explosief en in verschillende landen braken onlangs onlusten uit wegens de stijgende voedselprijzen. Een mens wordt niet altijd vrolijk als hij de krant open slaat. Wetenschap, nieuwe technologieën en ingenieurschap zullen ongetwijfeld een gigantische bijdrage leveren tot de oplossing van deze mondiale uitdagingen. Toch zal er meer nodig zijn. Mirakeloplossingen bestaan immers niet. Ook groene technologieën hebben een grijs kantje. Het zal dan nodig zijn om ook op politiek-maatschappelijk vlak bij te sturen, ons gedrag aan te passen en ethisch verantwoorde manieren te zoeken om de wereldbevolking onder controle te houden. De draagkracht van onze aarde is immers beperkt.
Abonneren op:
Posts (Atom)